Mladi luk

Dobar dan, komšija

mladiluk | 06 Mart, 2013 21:09

Zvono me probudilo tačno u osam. To je bio znak da neko stoji ispred ulaznih vrata. Navukao sam trenerku i majicu i otrčao da vidim ko je jutarnji gost. Božić nije, juče nije bio Badnjak, nije polaznik u pitanju. To je sigurno. Provjerio sam kroz špijunku. Bila je to žena što čisti stepenice. I treba joj voda jer svoju nije ponijela.

- Je l' mogu dobiti kantu vode?
- Može, jasno da može. Nema problema. Naravno, kako bi rekli naši sunarodnici, ali samo ako imate kantu jer ja nemam.

Brzo sam joj natočio, pazeći da bude toplija od mlake, a hladnija od vruće, baš kako bih i sam volio kad bih prao stepenice.

Otišao sam u kupaonu, umio se, i dok sam brisao lice ručnikom kakvim i Jennifer Lopez briše svoju nježnu i osiguranu guzicu, a kupio sam ga kad mi je izašla reklama na internetu i kad mi je za takav ručnik ponuđen popust od 10%, zvono se opet začulo. Ko je sad? Pojurio sam prema vratima, otvorio, a ono poštar ispred mene. Donio je pismo iz Mladinske knjige. Kažu da sam ušao u uži izbor za nagradu od dva miliona dinara. Ja i mojih osamnaest komšija smo ušli u uži izbor, svi smo dobili obavještenja u kovertama. Zahvaljujući Mladinskoj knjizi biću bogatiji. Napravio sam brzo spisak stvari koje ću kupiti kad dobijem te novce. Zabilježio sam i da dio dam komšijama koje neće pobijediti, da ne budu jako razočarani u Mladinsku knjigu. Poštar se susreo sa ženom koja je došla naplatiti čišćenje stepenica. Platio sam joj i rekao da pozdravi gazdu firme.

Tokom doručka neko je opet stajao na vratima. Ovo mora biti neko ko je došao da malo popričamo, da se družimo. Otvorio sam. Dva mala Cigana. Moji prijatelji čija imena nisam znao.
- Gde si, brate?!
- Evo me, brate. Kako si?
- Evo, brate, dobro. A ti?
- Dobro sam, brate.
- Imaš nešto za nas, brate? - pitao je onaj veći.
- Brate, uvijek imam za vas - odgovorio sam i donio mu dvije jabuke, dvije Kraševe tortice, papirne maramice i svakome po sto dinara.
- Hvala, brate - rekao je veći.
- Hvala, brate - ponovio je i manji.
- Hvala vama, braćo. Samo nemojte kupovati cigarete za te novce - upozorio sam ih očinski.

Zatvorio sam vrata, sjeo za kompjuter, provjerio poštu. Ništa, niko više ne piše čak ni elektronska pisma. Onda sam pojačao Paramore, novi album. U pauzi između dvije pjesme čuo sam zvono. Kakva gužva pred mojim vratima! Neki brko je tražio Radivojevića, nekadašnjeg vlasnika stana..nastavak je mnogo bolji, a nalazi se na adresi zlipodstanar.com.

Srdačan pozdrav svima koji ovamo svrate i odigrajte kombinaciju koju sam vam ponudio u nastavku teksta! :)

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb